Pages

Friday, August 3, 2012

Resepi : Lemon Cheese Cake


Ni ada lagi satu resepi yang menarik untuk dikongsi.. check it out..
Bahan-bahan ( 1 kg++ )

Base

  • Biskut tiger coklat / digestive (packet kecil, dihancurkan)
  • 80 gm mentega (dicairkan)
Adunan kek
  • 500 gm cream cheese
  • 1 cawan gula icing (lebihkan sikit kalau suka manis)
  • 2 biji telur + 1 kuning telur
  • Parutan lemon dari 1 biji lemon
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 1/3 cawan fresh cream / susu pekat manis

Cara-cara
  • Campurkan bahan base, tekap dalam springfoam pan. Balut bahagian luar pan dengan aluminium foil dan simpan dalam peti ais untuk mengeraskan base
  • Pukul cream cheese dengan gula icing sampai tidak berketul ( pastikan cheese berada dalam suhu bilik)
  • Masukkan telur satu persatu
  • Masukkan parutan lemon dan jus lemon
  • Masukkan fresh cream , pukul dengan kelajuan maksima supaya cream kembang (pada masa ini adunan sepatutnya tidak berketul)
  • Masukkan adunan kek ke atas base tadi, dan bakar pada suhu 170 degree celcius selama 1 jam ( masukkan loyang dalam loyang yg lbh besar yg berisi air panas , steam bath method .Pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu)
  • Bila kek sudah masak, sejukkan sebelum dihias menigkut citarasa anda. Selamat mencuba!


** Credit to www.vanillacheze.com

0 comments:

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio