Ni ada lagi satu resepi yang menarik untuk dikongsi.. check it out..
Bahan-bahan ( 1 kg++ )
Base
Base
- Biskut tiger coklat / digestive (packet kecil, dihancurkan)
- 80 gm mentega (dicairkan)
- 500 gm cream cheese
- 1 cawan gula icing (lebihkan sikit kalau suka manis)
- 2 biji telur + 1 kuning telur
- Parutan lemon dari 1 biji lemon
- 2 sudu besar jus lemon
- 1/3 cawan fresh cream / susu pekat manis
Cara-cara
- Campurkan bahan base, tekap dalam springfoam pan. Balut bahagian luar pan dengan aluminium foil dan simpan dalam peti ais untuk mengeraskan base
- Pukul cream cheese dengan gula icing sampai tidak berketul ( pastikan cheese berada dalam suhu bilik)
- Masukkan telur satu persatu
- Masukkan parutan lemon dan jus lemon
- Masukkan fresh cream , pukul dengan kelajuan maksima supaya cream kembang (pada masa ini adunan sepatutnya tidak berketul)
- Masukkan adunan kek ke atas base tadi, dan bakar pada suhu 170 degree celcius selama 1 jam ( masukkan loyang dalam loyang yg lbh besar yg berisi air panas , steam bath method .Pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu)
- Bila kek sudah masak, sejukkan sebelum dihias menigkut citarasa anda. Selamat mencuba!
** Credit to www.vanillacheze.com
0 comments:
Post a Comment